In bedrijfsomgevingen die om een stevige en duurzame ondergrond vragen, is een gietvloer vaak de beste optie. In de zoektocht naar een comfortabele en voordelige manier van verwarmen, komen diezelfde bedrijven veelal uit bij vloerverwarming. Vormen gietvloeren en vloerverwarming een goede match? Over het antwoord kunnen we kort zijn: ja. Waarom dat zo is, leest u in dit artikel.
De voordelen van gietvloeren met vloerverwarming
Het combineren van een gietvloer en vloerverwarming levert diverse voordelen op, waaronder:
- Een betere warmteafgifte. Met name in grote, hoge open ruimtes is het een uitdaging de warmte daar te brengen waar deze gewenst is, namelijk: daar waar de medewerkers zich bevinden (oftewel: dicht bij de grond). Omdat bij convectieverwarmingssystemen sprake is van warme, opstijgende lucht, moet zeer intensief worden gestookt om de ruimte op een aangename temperatuur te krijgen en te houden. Vloerverwarming daarentegen genereert stralingswarmte, met als belangrijk voordeel dat er heel plaatselijk mee kan worden verwarmd. Zo wordt fors bespaard op de energiekosten;
- Comfortabel werken en/of verblijven.Gietvloeren beschikken over RC-waardes die zich kunnen meten met zakelijke vloeroplossingen zoals projectvinyl. De vloeren geleiden goed, kennen een hoge warmtedoorlaatbaarheid en staan zo aan de basis van een gelijkmatige en constante warmteverdeling. Dit geeft een continu comfortabel gevoel voor medewerkers en klanten;
- Optimaal ruimtegebruik. Met vloerverwarming kan vloer- en wandruimte optimaal worden benut. Omdat radiatoren niet meer nodig zijn (en dus ook niet meer in het gezichtsveld hangen!), komt kostbare werkruimte vrij die inzetbaar is voor andere doeleinden.
Zaken om rekening mee te houden
In tegenstelling tot wat nogal eens wordt beweerd, zijn gietvloeren wel degelijk combineerbaar met vloerverwarming. Voor het behoud van de vloer is het echter wel cruciaal om gepaste voorzorgsmaatregelen te treffen. Hieronder volgt een tweetal aandachtspunten voor een optimaal resultaat:
- Repareer bestaande oneffenheden of scheuren in de ondervloer. Gietvloeren hechten zich aan de ondergrond (vaak betreft dit een zandcement of betonnen ondergrond). Als zich hierop oneffenheden bevinden die de gietvloer na verloop van tijd niet meer kan overbruggen, zullen rimpelingen zichtbaar worden in de gietvloer. Met een goed geëgaliseerde ondergrond wordt dit voorkomen. Let wel: de gietvloer zal uit zichzelf nooit scheuren vertonen;
- Volg een goed opstookprotocol. Zo mag de vloerverwarming voor, tijdens en na applicatie een aantal etmalen niet gebruikt worden ter voorkoming van een te snelle reactiesnelheid. Eenmaal in gebruik is het van belang dat de vloer steevast geleidelijk op temperatuur wordt gebracht om krimp- en uitzetspanningen te voorkomen. Wanneer dit opstookprotocol wordt nageleefd is vloerverwarming prima toepasbaar bij elk type gietvloer (epoxy, polyurethaan, ESD en gemodificeerd epoxy).
Kwalitatieve gietvloeren vindt u bij HIM
HIM beschikt over een omvangrijk aanbod gietvloeroplossingen die uitstekend matchen met vloerverwarming. Bent u benieuwd welk vloersysteem het beste tot zijn recht komt binnen uw bedrijfstoepassing? Onze adviseurs voorzien u graag van een vrijblijvend advies op maat. Bel voor meer informatie naar +31 (0)251-276300 of stuur een bericht via onze contactpagina.
Bekijk onze gietvloeren
Publicatiedatum: 2020-09-21
Categorie: Nieuws