Elk bedrijf dat levensmiddelen produceert, verwerkt of distribueert moet voldoen aan de Europese Hygiëneverordening. Daarin staat dat zij een voedselveiligheidsprocedure moeten opstellen die uitgaat van de basisprincipes van HACCP, een systeem gericht op het in kaart brengen van risico’s en gevarenbeheersing. De kunststofvloeren van HIM voldoen aan de HACCP-voorwaarden.
Alle bedrijven die actief zijn in de productie, verwerking of distributie van voeding zijn sinds 1995 verplicht om een voedselveiligheidsplan op te stellen volgens de kernpunten van HACCP (Hazard Analysis Critical Points). Deze bedrijven moeten zorgdragen voor een goede gevarenanalyse. Ook moeten ze de strenge kwaliteitsstandaarden op het gebied van voedselveiligheid bewaken, om zo gevaren voor de volksgezondheid te voorkomen, dan wel te verkleinen.
HACCP is een preventief systeem dat is gebaseerd op de volgende zeven kernprincipes:
De Europese regelgeving laat met HACCP genoeg ruimte voor eigen interpretatie en invulling. Het is geen tastbare handleiding met voorschriften.
Van bedrijven wordt verwacht dat ze dit systeem op hun eigen situatie toespitsen.
HACCP-certificaat
Wel is het mogelijk om een HACCP-certificaat te halen, als bedrijven kunnen aantonen aan de eisen te voldoen.
In Nederland beoordeelt de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) of de IGB (Inspectie Gezondheidsbescherming) of dit het geval is. In België zijn de Algemene Eetwareninspectie en het Ministerie van Volksgezondheid hiervoor de aangewezen partijen.
HACCP onderscheidt drie soorten gevaren die zich tijdens de bereiding, behandeling, verpakking en vervoer van levensmiddelen kunnen voordoen:
Allemaal zaken die onbedoeld in de grondstoffen of de eindproducten terecht kunnen komen, met alle gevolgen van dien…
Er bestaat niet zoiets als een HACCP-vloer, maar de vloerafwerking kan er wel in grote mate aan bijdragen dat voedselverwerkende bedrijven aan de HACCP-voorwaarden zullen kunnen voldoen.
HIM heeft diverse projectvloeren ontwikkeld die aan de HACCP-voorwaarden voldoen en zijn daarmee geschikt voor bedrijven actief in de voedingsmiddelenindustrie:
Zo wordt het wel heel eenvoudig om aan artikel 14 uit de Algemene Levensmiddelenverordening van de NVWA te voldoen. In aanvulling op de HACCP stelt dit artikel namelijk dat vloeroppervlakten in bedrijfsruimten:
HIM Cleaner (Plus)
Alle HIM kunststofvloeren zijn eenvoudig te reinigen en te onderhouden. Nu helemaal, dankzij het schoonmaakmiddel HIM Cleaner (Plus), dat is goedgekeurd voor gebruik binnen de voedingsmiddelenindustrie. Lees hier het Schoonmaakadvies van HIM.
HACCP is een belangrijke risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen, waarmee je een waardevolle kwaliteitsgarantie afgeeft. Zo kunnen al je ketenpartners erop vertrouwen dat het productie-, verwerkings- of distributieproces veilig verloopt.
Op zoek naar een duurzame vloeroplossing die voldoet aan alle HACCP-eisen? HIM denkt graag met u mee over de beste oplossing voor uw situatie.
Bel voor meer informatie naar +31 (0)251-276300 of stuur een bericht via onze contactpagina.
Publicatiedatum: 2018-05-23
Categorie: Nieuws